Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Η εποχή μας την κούραση δεν την χωρά (;) ...














































Αν με ρωτούσε κάποιος αυτή την εποχή πώς αισθάνομαι, θα του απαντούσα άμεσα και χωρίς περιστροφές ότι κουράστηκα!

Κουράστηκα να χαρίζω το χαμόγελο και την αισιοδοξία στους γύρω μου μέσα σε όλη αυτή την σκοτεινιά. Κουράστηκα να σπαταλώ φαιά ουσία, για να γυρίσω τον τροχό στα μυαλά κάποιων που με περιβάλλουν, να τους μεταδίδω ίχνη ελπίδας σ’ ένα δύσβατο, μοναχικό μονοπάτι. Ένα μονοπάτι που μπορεί να μετατραπεί σε λεωφόρο, αρκεί αυτά τα ίχνη να γίνουν βήματα που θ’ ακουστούν.

Κουράστηκα να κατανοώ, να δείχνω ενσυναίσθηση σ’ εκείνους που διστάζουν, απογοητεύονται, φοβούνται, εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια αντίστασης και αντίδρασης.

Κουράστηκα να θυμώνω με όσους συμβιώνουν «καθέτως» και «οριζοντίως» σε τούτον τον τόπο μ’ εμένα, διότι αδιαφορούν για όλους κι επικεντρώνονται μόνο στο «Εγώ» τους. Ένα τεράστιο «Εγώ», που για εκείνους που βρίσκονται «καθέτως» ψηλότερα, εξωτερικεύεται χαιρέκακα με την κατάχρηση της εξουσίας, την καταπάτηση των δικαιωμάτων όλων των άλλων, την καταλήστευση των κεκτημένων πολλών χρόνων, την καταστολή κάθε αντίδρασης μέσα από το παγερό πρόσωπο της βίας. Όσο για εκείνους που βιώνουν όλα αυτά «οριζοντίως» μαζί μου και τα αποδέχονται ως φυσικά ή ως αναγκαίο κακό, πιστεύω ότι το τεράστιο «Εγώ» τους ικανοποιείται με το να είναι με το μέρος των «δυνατών», λόγω οικτρής ανασφάλειας, ή επειδή η τσέπη τους παραμένει γεμάτη με αυτή τους την επιλογή, πουλώντας έτσι κάθε τι ιερό και όσιο σ’ αυτή την χώρα.

Κουράστηκα ν’ αηδιάζω με όλους όσους «ταξιδεύουν» σ’ άλλη γη και σ’ άλλα μέρη, όσους είναι χαμένοι αλλού και δεν έχουν αντιληφθεί τι διαδραματίζεται γύρω τους – ξέχασα, αυτοί είναι και θα είναι οι πιο ευτυχείς, πάντα σε βάρος όλων των υπολοίπων!

Κουράστηκα να νοιάζομαι…

Κοιτώντας όμως τα βλέμματα των παιδιών αισθάνομαι να με κολλάνε στον τοίχο, σαν να μου λένε: «Δεν έχεις το δικαίωμα να αισθάνεσαι κουρασμένη, όταν δεν έχεις κάνει τίποτα ουσιαστικό γι’ αυτό που έχεις υποχρέωση ως ενήλικος πολίτης»!

Αυτά τα βλέμματα, που ακόμα δεν έχουν γνωρίσει όλη την αγριάδα του κόσμου ετούτου, έχουν απόλυτο δίκιο. Η εποχή μας την κούραση δεν την χωρά! Οτιδήποτε ειπωθεί διαφορετικό είναι φτηνή δικαιολογία και δηλώνει άφθαστη υποκρισία.

Ποιος μου είπε ότι έχω ελαφρυντικά ομολογώντας την κούραση που με καταβάλλει και μένοντας επί της ουσίας άπραγη; Ποιος μου είπε ότι με τις υποτυπώδεις προσπάθειές μου, προσφορές από «ψίχουλα», συμβάλλω δραστικά στο να σωθεί η κατάσταση; Ποιος μου είπε τελικά ότι ζητώντας συγνώμη από τη γενιά που έρχεται, έχω ξεμπερδέψει και μπορώ να κοιμάμαι ήσυχη περιμένοντας από εκείνα να δράσουν, προκειμένου να καθαρίσει η «χαβούζα» που τους σέρβιρα;

Είναι χρέος μου ν’ αφήσω τις «σάπιες» δικαιολογίες (όπως έλεγε χαρακτηριστικά κι εύστοχα ένα πολύ αγαπημένο μου λαϊκό πρόσωπο), τα ψευδοδιλήμματα και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων ως υπεύθυνος άνθρωπος. Να μην ντρέπομαι για μένα, να μην ντρέπονται εξίσου το παιδί μου και οι μαθητές μου για το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Διατυπώνω τις σκέψεις μου σε πρώτο ενικό πρόσωπο, γιατί θεωρώ ότι εκεί πρέπει να έρθει πρώτα ο καθένας από μας. Να έρθει σ’ αυτό το «Εγώ» μέσα από την χρήσιμη διάστασή του, της αυτοκριτικής, της αφύπνισης και της αυτοδιάθεσης. Έπειτα να περάσει στο «Εμείς», με σκοπό αφενός να προσφέρει στον εαυτό του την αξιοπρέπεια κι αφετέρου να παραδώσει στο παιδί του, στη γενιά που ξεκινά τώρα και ακολούθως στα παιδιά που δεν ξέρουμε αν θα τους δοθεί η ευκαιρία να γεννηθούν ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.

Όλο το παραπάνω εκφράζει μια βασανιστική, προσωπική ανησυχία (σίγουρα και πολλών άλλων) και μία έκκληση σε δράση πριν χαθεί κάθε ελπίδα!

Σήμερα γράφει η Γλαύκη/άστεγη καταληψίας και απαντά και στα σχόλια σας. Η πρώτη φωτογραφία είναι δική μου επιλογή και η δεύτερη δική της. Γλαύκη, δάμασέ το αυτό το άτιμο το "άτι"! Καλή Χρονιά Με Υγεία Για Όλους! Petra 

___________ Μια Πέτρα _________ Foto αρχική: Caras Ionut ~ Foto δεύτερη: Google __________


56 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι λίγο πολύ όλοι έχουμε κουραστεί, γι αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους. Μα η ενεργοποίηση της συνείδησης και η έκκληση σε δράση, φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός έτσι όπως μοιάζει να διαμορφώνεται η διάθεση της κοινωνίας μας.
    Πολλά φιλιά και στις δυο σας και ευχές για μια υπέροχη ημέρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορίτσι, πολλά ξεκίνησαν ως όνειρα θερινής ή χειμερινής νυκτός και έγιναν πραγματικότητα...
      Ας μην σταματάμε να ελπίζουμε! Αν δεν το ονειρευτείς, δεν θα έρθει ποτέ!
      Καλή σου μέρα και Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, κορίτσια!
    Γλαύκη μου, καλή χρονιά σου εύχομαι, κατανοώ την κούρασή σου και το παράπονό σου, κι εμένα με καταβάλλει πολλές φορές η κατάσταση, όμως με τέτοιο δυναμικό και χειμαρρώδη χαρακτήρα που έχεις, ξέρω ότι δε μπορείς να σταματήσεις και να σηκώσεις τα χέρια ψηλά, γιατί τότε απλά δεν θα είσαι εσύ!!! Πέφτουμε όμως μετά ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και συνεχίζουμε. Δε γίνεται αλλιώς!
    ΚΙ αν μας δίνει κάτι αυτός εδώ ο χώρος των blogs είναι η αίσθηση ότι δεν είμαστε τελικά μόνοι ούτε οι τρελοί του χωριού.
    Αν όλοι οι πολίτες κάναν την αυτοκριτική τους, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Η αυτοκριτική όμως προϋποθέτει να έχεις καταρχάς δική σου κριτική ικανότητα και πολλοί έχουν βολευτεί χρόνια τώρα στη μασημένη τροφή. Στον τομέα αυτό από το μετερίζι που υπηρετείς εσύ μπορείς να προσφέρεις πολλά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου καλή χρονιά εύχομαι και σε σένα!
      Σ' ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια και την εικόνα που έχες σχηματίσει για μένα!!!
      Δεν το βάζουμε σίγουρα κάτω, όμως υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε αυτή την κόπωση...
      Ευτυχώς που υπάρχουν και πολλοί άλλοι και δεν αισθανόμαστε οι ψωριάρηδες που είναι χώρια!!!
      Όλοι έχουμε να προσφέρουμε πολλά σε όποιον χώρο κι αν βρισκόμαστε και δεν πρέπει να το ξεχνάμε!!!
      Εύχομαι το καλύτερο δυνατό για όλους μας!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα κοπελιές μου και χρόνια πολλά. Μακάρι να έρθει η φώτιση στα μυαλά μας και να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του αύριο. Γλαύκη εξωτερίκευσες όντως με πολύ εύστοχο τρόπο τις σκέψεις όλων!!!! Είπα πολλές φορές κουράστηκα και άλλες τόσες τα έβαλα με τον εαυτό μου και τον μαστίγωσα γιατί δεν έχω το δικαίωμα να το πω. Πρέπει όλοι μας να βρούμε τη δύναμη ( ο καθένας από όπου μπορεί) και να αγωνιστούμε, να κολυμπήσουμε επιτέλους αντίθετα στο ρεύμα που μας παρασύρει στην άβυσσο. Τι είχε πει ο Αριστοτέλης το 300π.Χ περίπου;
    «Επιδίωξη της τυραννίας είναι να πτωχεύσουν οι πολίτες, αφ’ ενός για να συντηρείται με τα χρήματα τους η φρουρά του καθεστώτος, και αφ’ εταίρου για να είναι απασχολημένοι οι πολίτες και να μην τους μένει χρόνος για επιβουλές.
    Σε αυτό το αποτέλεσμα αποβλέπει τόσο η επιβολή μεγάλων φόρων, η απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, όσο και η κατασκευή μεγάλων έργων που εξαντλούν τα δημόσια οικονομικά….»
    Και ενώ τα ξέρουμε, ενώ τα διαβάζουμε, ενώ τα ζούμε και θα έπρεπε να ρίξουμε γροθιά στο μαχαίρι και να πούμε «όχι δεν κουράστηκα, δεν θα σταματήσω ποτέ να διεκδικώ τα δικαιώματά μου, δεν θα σταματήσω ποτέ να υπερασπίζομαι αλήθειες» , αντ’ αυτού σκύβουμε το κεφάλι και λέμε «κουράστηκα».
    Εύχομαι ολόψυχα να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο, να ξημερώσουμε εμείς διαφορετικοί, δυνατότεροι και πιο αποφασιστικοί, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας επιτέλους!

    Υ.Γ: Λατρεύω τα άλογα και οι φώτο που επιλέξατε-και οι δυο- είναι εκπληκτικές.
    Υ.Γ: Ιδιαίτερα η 2η συμβολίζει, έτσι όπως τη βλέπω μου βγάζει κάτι από αυτό που είπα «αντίθετα στο ρεύμα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάχεσις, με τιμούν τα λόγια σου!!!
      Ο Αριστοτέλης τα είχα δει όλα από τότε, διότι ο άνθρωπος εν τέλει δεν αλλάζει!!! Τον κυβερνούν τα πάθη του και οι αδυναμίες του πάντα... Πόσο διαφορετικά και πόσο ίδια είναι τα πράγματα κι ας έχουν περάσει αιώνες!!!
      Είναι τρομακτικό να παραδίδεις την ζωή σου αμαχητί σε κάποιους άλλους... Κατανοητό μόνο όταν πραγματικά δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς!!!
      Τα άλογα τα λάτρεψα κι εγώ... περήφανα και θαρραλέα!!!
      "Αντίθετα στο ρεύμα"... προχωράμε, έστω δειλά στην αρχή, σαν τα μωρά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα κορίτσια μου
    Είναι καιρός να αφυπνιστούμε όποιος πιαστεί στον ύπνο σήμερα
    θα λογοδοτεί απέναντι σε όλα τα κεκτημένα που με αίμα προηγούμενες
    γενιές κατέκτησαν !!
    Δεν αρκεί να κρίνουμε και να κατακρίνουμε
    θέλει Δράση κι Αγώνα συνεχή για να αποτραπεί η δουλεία.
    Συμφωνώ μαζί σου Γλαύκη μου και λάτρεψα το κείμενο σου
    τόσο για τις ιδέες που φέρει όσο και για την ποιότητα του λόγου!!

    φιλάκια αγαπημένες μου ομορφιές♥♥♥ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, Ελένη μου, θα λογοδοτήσει σ' αυτούς που έδωσαν την ψυχή τους, την ζωή τους για εμάς, παράλληλα και σε εκείνους που έρχονται ν' αναλάβουν σε λίγο!!!
      Ξέρεις με το σχόλιό σου θυμήθηκα μια φράση από κάποια σειρά με τίτλο: "Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;"!!!
      Δεν ξέρω αν την παραδίδουμε τελικά κάπου, όμως η συνείδησή μας δεν θα μας αφήσει ήσυχους έτσι κι αλλιώς, αν έχουμε λίγη τσίπα επάνω μας!!!
      Σ' ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια σου!
      Φιλιά και μια καλύτερη χρονιά να έχουμε!

      Διαγραφή
  5. Γεια σου Γλαύκη μου! Νομίζω πως είσαι μέσα στο μυαλό της Πέτρας που θα μπορούσε αυτά τα λόγια να είναι και δικά της και φυσικά είσαι μέσα και στο δικό μας μυαλό.
    Μια κούραση που διατρέχει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ακόμα δεν έχω προσδιορίσει το τι θα πει ενεργή δράση. Συνελεύσεις; Πορείες; Συνειδητή ψήφος; Κοινωνική προσφορά; Συμπαράσταση στους διπλανούς μας; Σίγουρα από την απραξία όλα αυτά σημαίνουν κάτι, αλλά πόσο βοηθάει να προσπαθούμε να διορθώνουμε αυτό που χαλούν οι άλλοι; Αν δεν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας στο τέλος θα εξαντληθούν κι αυτοί οι λίγοι που προσπαθούν.
    Και είναι πολύ λυπηρό να συναντώ άτομα καθηλωμένα σε ιδεολογίες και να μην κάνουν ένα βήμα προσαρμογής μπροστά, να μην παίρνουν το ρίσκο να ξεβολευτούν από την αφάλεια της αποχής (μιλάω για τις ψήφους της στασιμόητας, λευκό, άκυρο, αποχή, κκε και σία....) και να μασάνε διαρκώς την ίδια τσίχλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου, όταν γράφτηκε το κείμενο, ήταν σαν να ήμουν στο μυαλό της Πέτρας! Ακριβώς, λες και είχαμε τηλεπάθεια... αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε, όπως και με πολλούς άλλους εδώ μέσα! Είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό!
      Πολύ σωστά το θέτεις πως αν δεν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, θα εξαντληθούν κι αυτοί που συνεχίζουν να προσπαθούν. Μα αυτό επιθυμούν διακαώς, καλή μου, όλοι όσοι μας έχουν κάτσει στον σβέρκο!!!!
      Ελπίζω να μην τους περάσει... κι εδώ ιδεολογίες δεν χωρούν παρά μόνο αγάπη για ελευθερία κι αξιοπρεπή ζωή!!!!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα! Συμφωνώ απόλυτα. Στην ουσία είναι πολύ ψυχοφθόρο να ''δίνεις'' και να μην ''παίρνεις'' τίποτα. Έστω ένα απλό χαμόγελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγωνία εκφράζει το κείμενο κατά βάθος παρά παραίτηση κι ας είναι ψυχοφθόρο να προσπαθείς χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση! Αγωνία μήπως και συνεχίσει ο ύπνος ο βαθύς...
      Σ' ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  7. Γλαύκη καλησπέρα και Καλή χρονιά κορίτσι μου.
    Με δοσμένο ότι είσαι μια, απ τη θέση σου και με τον τρόπο σου, αγωνίστρια της ζωής, της σκέψης, με όπλο τη γραφή σου, τα αισθήματά σου, την προσφορά σου. Βάλε ότι ο αγωνιστής δεν κουβαλάει μονάχα όπλο και πέτρες μα και πένα, και λόγο και γραφή και πινέλλο και κάθε τι άλλο.
    Τότε καλή μου ΔΕΝ έχεις δικαίωμα στην κούραση μήτε στην απογοήτευση. Ο Άνθρωπος που μάχεται, σαν εσένα, είναι "στρατευμένος" στο μετερίζι της ζωής, παρατηρεί, αφουγκράζεται, λέει, αλλά δεν έχει δικαίωμα στην ιδιώτευση.
    Αν το κάνει τότε λακίζει.
    Συνεχίζει, μπορεί να λαθεύει, να πισωγυρνά αλλά συνεχίζει. Σαν το αγύριστο κεφάλι του ΓΚΑΝΤΙ ένα πράμα καλή μου.
    Σε φιλώ και ξέρω ότι θα είσαι παρούσα.
    Και μια παραίνεση στην αγαπητή μου Χριστίνα .....εδώ πάνω: Ο Κόσμος δεν αλλάζει με ιδιώτευση και αφορισμούς στις ιδεολογίες. Ο Κόσμος αλλάζει μέσα απ τη σύγκρουση της φωτιάς των ιδεολογιών και των τάξεων που λένε και αυτοί οι ......ξεροκέφαλοι κομμουνιστές που δεν λένε να δηλώνουν ότι τα πάντα στην κοινωνία κρίνονται στο δρόμο και όχι στα κοινοβούλια και στα πληκτρολόγια.
    Καλή συνέχεια κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη μου, πάντα τα λόγια σου με κολακεύουν και μ' ενθαρρύνουν, κι ας είναι λίγο υπερβολικά ως προς την δική μου πραγματικότητα! Κάθε άνθρωπος αγωνίζεται καθημερινά, , για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ζωής, εκτός από αυτούς που τους δόθηκαν όλα έτοιμα ή πατάνε επί πτωμάτων για να συνεχίσουν να υπάρχουν πάνω από όλους. Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε να αγωνιζόμαστε και για τα κοινά, μια και αφορούν στο μέλλον αυτού του πολύ ταλαιπωρημένου τόπου. Δεν είναι απαραίτητο αυτός ο αγώνας να δίνεται μέσα από οργανωμένες ομάδες (συνδικαλισμός, κόμματα κ.ά.) αλλά και μέσα από την καθημερινή μας συναναστροφή με τους άλλους. Όχι στην απάθεια! Τίποτε άλλο.

      Διαγραφή
    2. Πάντα βιαστική...
      Καλή συνέχεια και σε σένα και σ' όλους μας!
      Σ' ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  8. Το κείμενό σου χωρισμένο στα δύο. Σαν να το έγραψαν δύο άνθρωποι. Ένας που σιχάθηκε την σκατοκοινωνία μας και ένας που στέκεται στο πλευρό της. Ένας που παρατηρεί από απόσταση και ένας που αναλαμβάνει δράση.
    Όχι Γλαύκη.
    Δεν θα τους χαριστείς. Δεν θα τους χαριστούμε.
    Μας έχουν βάλει στην κιμαδομηχανή και μας περιμένουν στην έξοδο να μας πακετάρουν. Ζουν από τη δική μας αδράνεια, λατρεύουν τον ωχαδελφισμό μας, αγωνιούν μήπως και ξυπνήσουμε, αγωνίζονται για να σιωπήσουν τα ελεύθερα πνεύματα.
    Είναι πολλοί αυτοί που έμαθαν να ζουν και αρκούνται στα ελάχιστα, είναι πολλοί αυτοί που παρασιτούν εις βάρος μας, είναι πολλοί αυτοί που επιβιώνουν από τη σαπίλα.
    Το χρέος της δικής μας γενιάς είναι να λιώσουμε αυτόν τον εσωτερικό εχθρό. Δύσκολο. Μάθαμε στην καλοπέραση, γεμίσαμε γκατζετάκια, κινούμαστε μεταξύ καναπέ και κουζίνας, γίναμε μαλθακοί, δεν ξέρουμε να φυτεύουμε, δεν ξέρουμε να παλεύουμε, αισθανόμαστε μονάχοι, δεν ξέρουμε την δύναμή μας.
    Είμαστε πολλοί. Είμαστε περισσότεροι. Θέλουν δεν θέλουν είμαστε η Ελλάδα.
    Αλίμονό μας αν αφήσουμε την πατρίδα μας στη σαπίλα, εσωτερική και εξωτερική.
    Καλή φώτιση μέρα που είναι. Καλά και καθαρά μυαλά στην κάλπη. Όποιος τους ξαναψηφίσει θα ζήσει με τις τύψεις για τη συνέχεια του εγκλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο μου, δεν έχεις αισθανθεί κι εσύ έτσι, να σκέφτεσαι ή να αισθάνεσαι σαν δύο ανθρώπους; Νομίζω είναι πολύ ανθρώπινο και λογικό σε τέτοιες στιγμές αλλοπρόσαλλες!
      Φυσικά και δεν θα τους χαριστούμε! Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στο μεγάλο πανηγύρι - φαγοπότι τόσα χρόνια θα ξεμπροστιάζονται με την μία, ακόμα και στην περίπτωση που είναι γνωστοί μας! Έτσι πρέπει να γίνει χωρίς καμιά ντροπή, οπως δρούσαν εκείνοι τόσο καιρό χωρίς να νοιάζονται για κανέναν και γελούσαν πίσω από τις πλάτες μας πίνοντας στην υγεία των κορόιδων!!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  9. "Η αρετή είναι σαν το πολύτιμο λιβάνι, που ευωδιάζει πιο πολύ όταν το καις ή όταν το θρυμματίζεις" Μπέικον Φράνσις. Όταν σαν χαρακτήρας έχεις αποθέματα ανθρωπιάς, αγάπης, αλληλεγγύης κι αναπτυγμένο το "Εμείς", και όπως αναφαίνεται και διακρίνω τέτοιες αρετές κατέχεις Γλαύκη μου, είναι φυσικό να καταπονείσαι κάποιες φορές. Μακάρι ο κάθε πόνος μας να έπαιρνε την γοητεία της δημιουργίας, μακάρι οι τωρινές οδύνες μας να γίνουν μια αχνή ανάμνηση και ν' αντιληφθούμε ότι η ζωή είναι είναι πολύ σύντομη, μακάρι να πάψουν να μας τυφλώνουν τ' ασήμαντα. Αξιόλογη η ανάρτηση σου, με αλήθειες και ουσιαστικό προβληματισμό. Οι φωτογραφίες σας δε, υπέροχες και συμβολικές! Καλή Χρονιά κοπέλα μου και πάντα με δύναμη, αντοχή κι αισιοδοξία για να έρχονται τα καλύτερα! Φιλιά πολλά με αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, Κατερίνα μου, να πάψουν να μας τυφλώνουν τα ασήμαντα επιτέλους!!!
      Με συγκινούν τα όμορφα λόγια σου κι ελπίζω να αλλάξουν πολλά πράγματα πρώτα μέσα μας κι έπειτα στις συμπεριφορές μας ως άνθρωποι και ως πολίτες!
      Καλή Χρονιά και για σένα!
      Πάρε μια αγκαλιά κι από μένα!

      Διαγραφή
  10. Καλή χρονιά!!!
    Κι εγώ έχω αρχίσει να κουράζομαι..........καιρός για πράξεις, καιρός για αλλαγές!
    Χρόνια πολλά και καλή φώτιση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν!
      Καλή Χρονιά και για σένα κι όλους μας με φώτιση, μήπως και σωθούμε...!!!

      Διαγραφή
  11. Μπα, δεν είναι κούραση. Μια στιγμή θες να ξαποστάσεις και μετά θα συνεχίσεις. Ακάθεκτη. Γιατί έτσι έχεις μάθει. Κι ας νιώθεις μερικές φορές ότι κουράστηκες. Θα συνεχίσεις. Γιατί, έτσι είσαι!

    Καλή χρονιά αγαπητή κυρία Γλαύκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, Αθηνά, έτσι είναι. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι, γιατί... δεν μας παίρνει!!!
      Καλή χρονιά και για σένα!

      Διαγραφή
  12. Πόσες και πόσες φορές δεν το χουμε σκεφτεί όλοι αυτό Γλαύκη μου... Θεωρώ είναι της στιγμής.. Μια μικρή απελπισία, απήυδησα που λέμε.. Αλλά μετά, κεφάλι ψηλά και πορεία. Ο καθένας όπως ξέρει και μπορεί. Δεν γίνεται αλλιώς.
    Δίνουμε καθημερινα τέτοιες προσωπικές μάχες.
    Τελειώνουν τα ψέματα πια.. Ετσι θέλω να ελπίζω..
    Φιλάκια και στις δυο και καλή βδομάδα να χουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου, το κείμενο γράφτηκε για πολλούς και όχι μόνο για μένα. Είναι αυτό που επιβάλλεται να κάνουμε όλοι μέσα από την ψυχική κούρασή μας ετούτες τις ώρες!
      Ελπίζω και εγώ στο τέλος του ψέματος...
      Φιλιά και καλή εβδομάδα και σε σένα!

      Διαγραφή
  13. κορίτσια δε σας κρυβω πως και γω ψυχικα κουραστικα ελαφρως, αλλα αντεχω! καλο ξημερωμα! σας φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνέχισε όπως γνωρίζεις, Αριάδνη!
      Καλή Χρονιά σου εύχομαι!

      Διαγραφή
  14. Καταρ΄χας να πω χρόνια πολλά και καλή χρονιά και στις δύο.
    Υγεία και ευτυχία να φέρει το 2015 (για να μην το χέσω και αυτό!!!)
    Όλοι έρχονται στιγμές που αισθανόμαστε κουρασμένοι και είναι δικαίωμά μας.
    Το σημαντικό όμως είναι να πολεμάμε και να μην αφήνουμε την κούραση να μας κάνει να τα παρατήσουμε, ποτέ!
    Σε καταλαβαίνουμε όλοι μας νομίζω!
    Υπομονή και επιμονή και θα προχωράμε.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα, όλοι το αισθανόμαστε λίγο πολύ αυτό!
      Μέσα από την καταγραφή των σκέψεών μου πιστεύω ότι εκφράζω πολύ κόσμο κι αυτός είναι
      ο σκοπός αυτού του κειμένου. Παράλληλα και η ενεργοποίηση των περισσότερο διστακτικών!
      Καλή Χρονιά και για σένα εύχομαι!
      Σ' ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  15. H κουραση ειναι πρωτιστως ψυσολογικη... Για μενα μπορω να πω οτι περιεχει και φοβο...Ειναι η επιλογη μου σωστη; Ειναι γενικα οι επιλογες μου σωστες; Βλεπω καθαρα η δεν βλεπω περα απο τη μυτη μου;
    Ομως τελικα, το βασικο ειναι να τολμας να κανεις μια καθαρη επιλογη, οποια κι αν ειναι, αλλα και να εισαι διατεθιμενος να υποστεις τις συνεπειες, οποιες κι αν ειναι...
    Γιατι εγω αυτο που βλεπω ειναι ανθρωπους γενικα που θελουν απλα να μην αλλαξει τιποτα, η ακομα καλυτερα να αλλαξουν ολα διχως οι συνεπειες να τους αγγιξουν...
    Για αυτο κι εγω θα κανω την επιλογη μου, με φοβο και με παθος και τουλαχιστον θα ξερω οτι επραξα αυτο που πραγματικα θεωρω καλυτερο για ΟΛΟΥΣ οχι μονο για μενα...
    Ειμαι σιγουρη πως αυτο θα κανεις και εσυ!
    Καλη χρονια σου ευχομαι και καλη δυναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομορφοπεταλούδα μου, εννοείται πως είναι ψυχολογική η κούραση, χωρίς να σημαίνει αυτό
      ότι θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για κάτι καλύτερο.
      Το δύσκολο είναι να μάχεσαι συνεχώς εκείνους που δεν θέλουν ν' αλλάξουν τίποτε...
      Ο Ηράκλειτος όμως είπε πως "Τα πάντα ρει" κι αυτό είναι σε ισχύ πάντα!
      Όταν αντιστέκεσαι στην αλλαγή, έρχεται η καταστροφή, και η προσωπική και η κοινωνική!
      Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να πάμε κόντρα στο ρεύμα, για να προακλέσουμε την
      ανατροπή, ενώ άλλες είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να το
      πετύχουμε!
      Δράση μετά από σκέψη, λοιπόν, και τίποτε άλλο!
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  16. Μες στην ψυχή μου είσαι! Μα, πόσες φορές, πόσες αλήθεια, δεν είπα ότι κουράστηκα; Και πάλι τα ίδια! Να ψάχνω να βρω λύσεις, να προτείνω, να στηρίζω, να υποστηρίζω άλλους.... να ελπίζω... για λογαριασμό άλλων... Γιατί, τελικά, είναι υποχρ'εωση προς τον εαυτό μου.
    Καλή χρονιά, Γλάυκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ όμορφο να μπαίνεις στην ψυχή του άλλου... τότε υπάρχει θα έλεγα πιο αληθινή επικοινωνία!
      Σ' ευχαριστώ!
      Καλή Χρονιά!

      Διαγραφή
  17. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι κακό να κουραστεί κανείς και να πει "ρε α'στο διάλο".
    Η συνεχής προσπάθεια κουράζει και το σώμα και το πνεύμα και επομένως καλό είναι να κάνουμε και διαλείμματα σε όλην αυτήν τη διαδικασία.
    Το θέμα είναι, όταν και αν καταφέρουμε να αλλάζουμε τις καταστάσεις, να 'χουμε τη φρεσκάδα σώματος και πνεύματος, για να το απολαμβάνουμε στο έπακρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ανθρώπινο κάποιες στιγμές να κουραζόμαστε από τις συνεχείς προσπάθειες, καθώς δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Ξεγελιόμαστε φυσικά και νομίζουμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυνάμεις μας, θα το θέλαμε πολύ! Ξέρεις η ψυχή κουράζεται περισσότερο από το σώμα, μια και είναι πιο ευάλωτη, ειδικά εμπρός στην αναισθησία ή την ιδιοτέλεια των άλλων. Γνωρίζω ότι το αισθάνεσαι κατά διαστήματα κι εσύ, γιατί το εκφράζεις που και που μέσα από τις αναρτήσεις σου και είναι απόλυτα δικαιολογημένο μέσα στην σκατοκατάσταση...
      Το σίγουρο είναι ότι όταν κάποιος έχει μάθει να μάχεται και να μην το βάζει κάτω στις δυσκολίες της ζωής, ξέρει να συνεχίζει... Πιστεύω με την φρεσκάδα σώματος και πνεύματος, όπως λες κι εσύ (μου άρεσε όπως το διατύπωσες)!
      Σ' ευχαριστώ για την ανταπόκριση! Το εκτιμώ πολύ!

      Διαγραφή
  18. Εγώ πάλι τον ακούραστο πρέπει να έχω!
    Κάποιες στιγμές μπορεί να αναφωνήσω κουράστηκα αλλά δεν κρατά πάνω από μία μέρα!
    Εύχομαι να καταφέρω να σου στείλω λίγη αστερόσκονη κοριτσάρα μου!
    Καλή και χαρούμενη χρονιά !
    Με αγάπη! ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε αστερόσκονες, στείλε μαγικά μαξιλαράκια, στείλε τρυφερά συννεφάκια κι ό,τι άλλο σου βρίσκεται τέτοιου είδους νεραϊδίστικα!!! Μ' αρέσουν και με βοηθούν να ανταπεξέρχομαι κατά καιρούς σε δύσκολες καταστάσεις... Δεν είναι κακό να σε ενισχύουν ψυχολογικά και λίγα στοιχεία από παραμυθένιους κόσμους!
      Μην ξεχνάς, όπως έλεγα και στην Πέτρα, ότι είμαι και λίγο νεραϊδοβροντηγμένο, χεχε... και πολύ συχνά στην ζωή μου μού βγήκε σε καλό!!! Ευτυχώς!!!
      Φιλιά πολλά, ακούραστο ταλαίπωρο...!!!

      Διαγραφή
  19. Πετράδι πολύτιμο του "μπλογκόκοσμου", θα μας κάνεις την τιμή να σχολιάσεις;;;
    Χάθηκες, ωρέ, μέσα στα χιόνια;;;

    υ.γ.
    Κρατάω ακόμα τα κλειδιά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εδώ κουραστήκαμε εμείς που είμαστε και υποτίθεται αυτοί που βγαίνουν τώρα στην κοινωνία... Αλλά πες μου, και τι να κάνεις ως πολίτης; Τι; Τι επιλογές έχεις; Δεν ξέρω, όλα πλέον μου φαίνονται μάταια και ανούσια. Τα ίδια και τα ίδια γίνονται πάντα. Αλλά η κούραση γίνεται ξεκούραση αν έστω υπάρχουν δυο άνθρωποι να σ' αγαπούν και να βλέπεις τα χαμόγελά τους... όλα τα άλλα είναι περιττά!
    Καλή χρονιά και στις δύο! Να είστε καλά! Φιλάκια πολλάαααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό με απογοητεύει ακόμα περισσότερο, η κούραση των νέων παιδιών... και με φοβίζει!
      Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου , όμως είμαι αισιόδοξη για την νέα γενιά, ίσως λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, ίσως και λόγω χαρακτήρα!
      Εύχομαι, όπως λες κι εσύ, με λίγη αγάπη, δυο χαμόγελα και με στήριξη από τους μεγαλύτερους, όλα να πάρουν τον δρόμο που τους πρέπει...!
      Καλή χρονιά και σε σένα και φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα αγαπητή ευγενική φίλη μας
    ευχαριστώ πολύ, χρέος και καθήκον μας
    να σεβόμαστε τους φίλους μας ζούμε σε μία
    κοινωνία που έχει δεχθεί πολύ αντί!!!
    Και πρέπει οι κοινωνικές σχέσεις να
    είναι σε βάση ειλικρίνειας και σεβασμού
    προς τον συνάνθρωπο μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο και μακάρι να το αναγνωρίζουν ως σημαντική αξία αυτό κι άλλοι άνθρωποι γύρω μας, μήπως έτσι γίνει λίγο καλύτερος ο κόσμος μας!
      Ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    2. Γλαύκη, τώρα που συναντηθήκαμε εδώ (χαχα) να σου πω ότι το ευγενικό ζευγάρι που συνομιλείς μόλις μας έκαναν αναδημοσίευση τις αναρτήσεις μας, κατόπιν γραπτής μου άδειας, μπες να δεις!

      Νομίζω ότι τα δικά μου λόγια είναι περιττά, αλλά θα σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την φιλική σου συμμετοχή εδώ, όπως και όλες τις φίλες και τους φίλους για τα σχόλια τους και εύχομαι καλή χρονιά με υγεία για όλους!

      Διαγραφή
    3. Βρε, βρε καλώς την, στο... σπτικό σου, χεχε!!!
      Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

      Το είδα πριν από λίγο και είμαι πολύ χαρούμενη για την τιμή που μας έκαναν!
      Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως από μέρους μου!
      Χάρηκα πολύ και για τον χαρακτηρισμό "δίδυμες"!!!

      Μόνο που εδώ ισχύει κι αυτό που λέει ο λαός "Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα!" αχαχα!
      Αγαπημένο Πετρολούλουδο, σ' ευχαριστώ για πολλοστή φορά για την φιλοξενία και την υπομονή σου!!!
      Μου προσφέρεις "βήμα", για να εκφραζομαι και να μην σκάσω κάποια στιγμή και παράλληλα με κάνεις... διάσημη, αχαχαχα!!!!

      Διαγραφή
    4. Γλαύκη, με τόση...διασημότητα, στο τσακ προλαβαίνεις μέχρι τα μεσάνυχτα να μπεις σε κάνα ψηφοδέλτιο :))

      Διαγραφή
  22. Αγαπημένες φίλες μας το γνωρίζω
    γιατί σας διαβάζουμε!!!
    Είναι ένα λογοπαίγνιο δικό μου
    για τις ταυτόσημες σκέψεις σας!!!!
    Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε να κάνουμε και λίγο χιούμορ! Εγώ δηλαδή. Χαχα :) Καλό σας βράδυ και πάλι ευχαριστούμε :)

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμότατα για την τιμή που μου κάνατε!!!
      Καλή σας Χρονιά!

      Διαγραφή
  23. Και τι έγινε που κουραστηκαμε λίγο; σιγα να μην μας σταματήσει αυτό... λίγο μόνο ανθώπινο ειναι ισα για να παρουμε κουράγιο για περισσότερη προσπάθεια και δυναμη για την συνέχεια ... που πρέπει να ελπίζουμε πως θα ειναι καλύτερη.. απο την προηγούμενη ... αλοιμονο αν το βάζαμε κατω... ΚΑΛΉ ΧΡΟΝΙΑ με δύναμη και ελπίδα... Γλαύκη Πετρίνα φιλάκιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να είναι καλύτερη η προσπάθειά μας από την προηγούμενη!
      Κάτω δεν θα το βάλουμε σίγουρα...
      Καλή χρονιά, Ρούλα!!!

      Διαγραφή
  24. Η κούραση φέρνει ύπνο. Η κούραση κάνει αυτόν που πνίγεται ν' αφεθεί κάποια στιγμή να πνιγεί. Η κούραση κλείνει το στόμα κι αφήνει τα χέρια να πέσουν άτονα στο πλάι και... "ό,τι θέλει ας γίνει"...
    Αυτούς όλους τους "κουρασμένους", οφείλουμε να τους κρατήσουμε όρθιους, Να μην αφεθούν.
    Κοντά και μαζί με όσους άντεξαν και αντέχουν.
    Κοντά και μαζί με το νέο σπόρο. Όχι με λόγια. Όχι με ευχολόγια.
    Έμπρακτα.

    Κάποιοι άλλοι, πάλι... είναι καμένα χαρτιά, τέρμα. Έχουν, από καιρό, αδειάσει. Είναι εκείνα τα "Εγώ" που περιγράφεις. Λυπάμαι, με τους συγκεκριμένους δεν ασχολούμαι πια. Με τους βολεμένους. Με τους μυωπικούς. Με τους περιχαρακωμένους.

    Καλή, Αγωνιστική Χρονιά Γλαύκη!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα, εύχομαι το ίδιο για όλους μας να συνεχίσουμε ν' αντέχουμε και να σηκώνουμε και όσους είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν!
      Πιστεύω πως αυτά τα ζόρικα χρόνια θα μας κάνουν λίγο καλύτερους ανθρώπους! Αυτό σίγουρα θα επιφέρει αλλαγές και στον τόπο μας! Αισιόδοξη; Καλύτερα έτσι παρά στα πατώματα και αδρανής!
      Καλή, αγωνιστική χρονιά και σε σένα!

      Διαγραφή
  25. καλώς σε βρήκα κι εδώ Πετρα μου.να τα χιλιάσεις (τα μπλογκ... για ποικιλια, ξέρεις... όσο πιο πολλά, τόσο πιο ... ποικίλα!!)... τα λεμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχαχα! Ευχαριστώ και καλό ξημέρωμα! Πολλά φιλιά :))

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα φίλη μου,

      Ένα blogοβραβείο Liebster σε περιμένει στο https://myfortysomethingworld.wordpress.com/2015/01/22/%CE%BA%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-liebster-%CE%B5%CF%85%CF%87/

      Για να γνωριζόμαστε καλύτερα και να μεγαλώνει ο κύκλος!

      Σε φιλώ,
      Ελένη

      Διαγραφή
    3. Ελένη μου καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ, αλλά σου εξήγησα... Τα φιλιά μου και σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά!

      Διαγραφή